Vyhledej
Jaroměřsko > Vzdělávání > střední školy

Modernizovaná cvičná kuchyň již slouží žákům učiliště v Lázních Bělohrad

Redakce / 7.10.2024, Lázně Bělohrad - Jičínsko a Český ráj
Moderní cvičná kuchyň a dílny odborného výcviku za zhruba 25,8 milionu již využívají budoucí kuchaři a cukráři novopacké střední školy gastronomie a služeb. Toto špičkové školní pracoviště, druhé nejmodernější v republice, se nachází ve stávající budově v Lázních Bělohrad.


Jedná se teprve o I. etapu celkové rekonstrukce této bělohradské školní budovy, kde škola se sídlem v Nové Pace poskytuje zázemí pro praktickou výuku oborů kuchař, cukrář, pekař a číšník. Kuchyň je vybavená nejnovějšími technologiemi, žáci tak mají možnost při praktické výuce pracovat s profesionálním vybavením, které je běžně k dispozici pouze v předních restauracích a cukrárnách ve světě. 

Rekonstrukcí zde vznikly nové místnosti pro výuku oborů kuchař, číšník, cukrář a pekař i prostory pro mytí nádobí či sklady. Součástí projektu jsou oddělené šatny, další potřebné místnosti k provozu, jídelny a hygienické zázemí pro žáky i pedagogy.

Mezi novinky gastro technologie patří chladící stoly, profesionální kuchyňskou váha, elektrický boilerový konvektomat, tlaková sprcha se směšovací baterií a napouštěcím ramenem, planetární mixér s časovačem, multifunkční pánev v tlakovém provedení, vestavěné indukční plotny, ponorný mixér, šokový zchlazovač/zmrazovač, výdejní pojízdnou lázeň, pojízdný ohřívač talířů apod.

Žáci oborů pekař a cukrář mají pro výuku k dispozici například vozíky na pekařské plechy, ohřívače na čokoládu, pekařský konvektomat, varnou stoličku, podpultovou myčku provozního nádobí, planetární pekařský mixér, melanžer, chladící skříň, stolní kuchyňské roboty apod.

Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka vzdělává v aktuálním školním roce 544 žáků, mezi obory s výučním listem patří kuchař-číšník, pekař, cukrář, krejčí, truhlář, výrobce potravin. Absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu v oboru podnikání.

Kateřina Sekyrková
Zdroj: KHK

 
Vaše komentáře

Přečteno 377x